Ben je net bevallen en wil je weer gaan sporten? Lees dan dit eerst even:

Ben je net bevallen en wil je weer gaan sporten? Lees dan dit eerst even:

Veel mensen die net zijn bevallen willen zo snel mogelijk hun oude figuur terug. Afhankelijk van hoe je bevalling verlopen is mag je van de gynaecoloog of van de verloskundige na 6 tot 8 weken weer sporten, wat natuurlijk heel fijn is.  Tegenwoordig kun je heel makkelijk via Youtube allerlei workout video’s vinden waar je mee aan de slag kan. Helaas houden ze er in die video’s geen rekening mee hoe het precies met jou gaat.

Hieronder 5 belangrijke punten waar je rekening mee moet houden als je weer wil gaan sporten na je bevalling:

  1. Je bekkenbodem is na je zwangerschap niet meteen weer even stevig als vóór je zwangerschap. Uit onderzoek blijkt dat je bekkenbodem wel een jaar nodig heeft om helemaal te herstellen. Begin na je bevalling dus met het trainen van je bekkenbodem.
  2. Controleer je diastase (dat zijn je rechte buikspieren). Dat is lastig om zelf te doen, dus laat dat doen door een trainer die er verstand van heeft. Of laat het checken bij de verloskundige. Zolang je buikspieren nog niet tegen elkaar staan mag je je rechte buikspieren niet trainen. Ga zolang eerst je schuine en dwarse buikspieren trainen. Zodra je buikspieren weer tegen elkaar aan staan, kan je de rechte weer gaan trainen.
  3. Heb je nog veel bekkenklachten? Doe dan geen asymmetrische oefeningen zoals lunges, en let op met onverwachte bewegingen.
  4. Begin rustig met trainen, ga  niet meteen heel veel springen. Begin low impact en bouw het langzaam weer op.
  5. Hardlopen. Als je altijd hebt hardgelopen kun je waarschijnlijk niet wachten om weer te beginnen. Er is geen vaste termijn voor wanneer hardlopen weer goed voor je is. Ga voordat je gaat hardlopen eerst even langs een bekkenfysiotherapeut, om zeker te weten dat je er weer klaar voor bent. Bij klachten aan je bekken moet je er wel rekening mee houden dat je niet binnen drie maanden al kan gaan lopen. Het kan soms wel zes maanden of langer duren voordat je weer mag lopen.

Deze punten zijn echt heel belangrijk. Want voorkomen is beter dan genezen, en dat is hier heel erg op van toepassing. Als je je lichaam te snel en te zwaar belast ben je nog verder van huis en kan je blijvende klachten overhouden. Als je bekkenbodemspieren niet sterk genoeg zijn kun je naast urineverlies zelfs last krijgen van het verzakken van organen. Daarom is het erg belangrijk om rekening te houden met de bovenstaande punten.

Wil je hier meer over weten contact mij:

contact button

Leave a Reply

Your email address will not be published.