15 kilo Afvallen tijdens de overgang kan uitdagender zijn dan wanneer je 20 bent, dit heeft te maken met verschillende oorzaken: hormonale veranderingen, afname spiermassa en verandering in vetopslag. Het is nog steeds net zo goed mogelijk, je moet er alleen moeite voor doen en door de veranderingen in je lichaam een stapje extra doen.
Hier zijn enkele tips om je op weg te helpen:
1. Stel realistische doelen:
Streef naar een gewichtsverlies van 0,5 tot 1 kilogram per week. Dit betekent dat het bereiken van een gewichtsverlies van 15 kilo enige tijd kan duren, mogelijk enkele maanden tot een jaar, afhankelijk van je individuele omstandigheden.
2. Eet gezond en gevarieerd:
Focus op een uitgebalanceerd dieet dat rijk is aan groenten, fruit, volle granen, magere eiwitten en gezonde vetten. Vermijd bewerkte voedingsmiddelen, suiker en verzadigde vetten.
3. Beweeg regelmatig:
Regelmatige lichaamsbeweging is een belangrijk onderdeel van gewichtsverlies, vooral tijdens de menopauze. Het kan de stofwisseling stimuleren, de spiermassa behouden en de buikvet verminderen. Probeer je trainingen te plannen en iets doen wat je leuk vindt.
4. Krachttraining:
Krachttraining kan veel effect hebben op gewichtsverlies en spiertoename, vooral voor vrouwen tijdens de overgang. Het kan helpen om de spiermassa te behouden en de stofwisseling te stimuleren. Probeer aan krachttraining te doen, waarbij alle grote spiergroepen worden aangepakt. Dit hoeft niet per se in de sportschool, ook thuis kan je al heel veel voor elkaar krijgen.
5. Verminder stress en slaap voldoende:
Stress kan de hormoonspiegels verhogen en het moeilijker maken om af te vallen.
6. Houd een eetdagboek bij:
Dit kan je heel makkelijk bijhouden in een gratis app zoals myfitnesspal. En ben je 100% eerlijk? Het is misschien confronterend maar je ziet dan heel snel wat je minder moet eten of waar je bijvoorbeeld te weinig van eet. Misschien ontbijt je karig en heb je een uur later weer honger. Neem je uit gewoonte bij de koffie en/of thee één koekje of meer? Koop je standaard een reep chocolade als je tankt? Of grijp je automatisch naar lekkers als je boos, eenzaam, gestrest, verveelt enzovoort bent. Houd je een eetdagboek bij? Dan heb je handvatten om je eetgedrag op een positieve en gezonde manier te veranderen.
Ga met opzoek naar een gezonde manier van leven wat je kan volhouden. Deze tips kun je als houvast gebruiken. Hulp nodig? Vraag Fittevis om advies en plan een gratis intake in!