Wil je afvallen of gewoon gezonder gaan leven!? Hier een paar handige tips voor je.

Wil je afvallen of gewoon gezonder gaan leven!? Hier een paar handige tips voor je.

Er wordt veel geschreven over hoe je het beste kan afvallen, waar en wanneer je moet eten en wat je vooral niet moet doen. Natuurlijk werken veel dingen wel en zit er bij sommige punten wel een kern van waarheid in. Maar voor een blijvend resultaat is het altijd het belangrijks om dicht bij jezelf te blijven en niet te snel willen gaan. 

Diëten: Laten we beginnen met bepaalde diëten zoals ik hierboven beschreven heb, het kan natuurlijk super fijn zijn om in korte tijd even wat kilo’s kwijt te raken als je een sapkuur doet voor je vakantie. Het nadeel is, zeker met een sapdieet of gelijkwaardig, dat je lichaam de periode dat je aan een sapdieet doet veel te weinig voedingsstoffen binnen krijgt. Waardoor je doorgaans slecht slaapt en de gehele periode slecht valt. Je valt inderdaad snel af maar dat zijn voornamelijk spieren, die je juist niet wilt verliezen. Daarnaast gaat je lichaam je eten “hamsteren” omdat het bang is dat het weer een periode geen eten krijgt waardoor je daarna vaak meer aankomt dan er in het sapdieet af is gegaan. Weight Watchers werkt wel iets anders omdat bepaalde voedingsstoffen punten krijgen en je een bepaald aantal punten op een dag mag eten. Wat natuurlijk voor mensen die zich helemaal niet bewust zijn wat goed is en slecht een beetje inzicht kan geven wat gezond is en niet. Het mindere van de weight watchers is dat zodra je ermee stopt en je weer “normaal” gaat eten, wat veel mensen doen , dat de kilo’s er vaak weer snel aanzitten. Dit geldt natuurlijk voor veel diëten.

Eten na 20:00:Er wordt vaak gezegd dat je beter niet kan eten na 20.00, omdat je daarvan sneller aankomt.Het klopt dat je stofwisseling minder snel werkt s avonds maar eten voordat je gaat slapen kan ook voordelen hebben, afhankelijk wat je eet natuurlijk. Tijden het slapen herstelt je lichaam en word je spiermassa opgebouwd. Omdat je tijdens het slapen geen voedingsstoffen binnen krijgt kan het proces worden vertraagd als je niet voldoende voedingstoffen in je lichaam hebt, daarom kan het juist wel goed zijn om iets voedzaam te eten. Misschien niet heel handig om elke avond voor het slapen gaan zwaar te gaan tafelen, maar iets voedzaams met goede eiwitten en koolhydraten kan alleen maar bijdragen aan een goed herstel en spieropbouw. Dit werkt natuurlijk alleen bij mensen die af en toe bewegen en gezond leven.

Krachttraining veel mensen denken zodra je een gewicht oppakt in een sportschool je er als een bodybuilder uit gaat zien of er ineens als een soort uitsmijter gaat uitzien. Als een bodybuilder ga je er niet zomaar uit zien, en breed word je ook niet zomaar. Daar is 24/7 keiharde discipline voor nodig. Helemaal als vrouw kan je eigenlijk bijna niet op natuurlijke wijze heel breed worden. Er is bijna niks zo effectief in sporten om af te vallen als krachttraining, na een goede workout blijft je soms tot 36 uur vetverbranden. Bij krachttraining moeten je spieren veel harder werken dan bijvoorbeeld bij een cardio workout. Studies hebben aangetoond dat na een krachttraining je vetverbranding kan doorgaan tot maximaal 36 uur . Dit komt door het EPOC effect (excess post-exercise oxygen). Wanneer je sport, stijgt de zuurstof in je lichaam. Hoe zwaarder je traint, hoe meer zuurstof er in je lichaam wordt opgenomen. Na je training daalt dit ook weer, maar niet meteen. Hierdoor blijft je lichaam nog een periode harder werken en energie verbruiken. De energie wordt dan voornamelijk uit je vet gehaald. (Waarom krachttraining juist werkt om af te vallen.).

Koolhydraten: veel mensen denken zodra ze beginnen met afvallen dat ze geen koolhydraten meer mogen eten.Koolhydraten zijn erg belangrijk, het is de enige bron van energie die je lichaam binnenkrijgt. Naast dat je je vaak erg futloos gaat voelen als je niet genoeg koolhydraten binnen krijgt, gaan je hersenen ook minder goed werken waardoor je ook minder goed de juiste beslissingen kan nemen. Eet wel altijd complexe koolhydraten: bruine rijst, havermout, tarwe en gerst en brood leveren energie maar daarnaast ook vezels, vitaminen en mineralen. Het kost je lichaam meer tijd om het af te breken waardoor je langer een voller gevoel hebt.

Er zijn natuurlijk nog veel meer dingen die handig zijn om te weten als je wil afvallen of een ander gezond/sportief doel hebt, neem dan contact met mij op.

contact button

Leave a Reply

Your email address will not be published.

× Stel je vraag via whatsapp