Dry January, wie doet mee?

Dry January, wie doet mee?

Ik vond het eigenlijk altijd een beetje onzin om in januari niet te drinken, waarom dan een maand niet drinken en niet bijvoorbeeld in maart? Ik was het ook helemaal niet van plan maar ik heb woensdag toch besloten om het te gaan doen. Het is eigenlijk ook wel lekker om, na weken veel alcohol drinken, het even niet te doen. Hoe lekker is het om 2020 lekker fris in te gaan? Voor de mensen die willen afvallen heeft niet drinken ook nog een groot effect.

De reden om alcohol te vermijden als je wil afvallen of een ander doel hebt, zijn niet alleen de calorieën. Misschien nog wel belangrijker is het effect op je lichaam.

Wanneer je alcohol binnenkrijgt gaat je lijf meteen hard aan het werk om de alcohol weer uit je lichaam te krijgen. Je lichaam ziet het namelijk als vergif. Processen zoals je stofwisseling en het opbouwen van spieren nemen tot wel 70% af, omdat je lichaam al zijn energie nodig heeft om de alcohol uit je lichaam te krijgen. Hier hoef je niet eens heel veel voor te drinken. Dit kan aanhouden tot wel 48 uur na het drinken. Hoe lang het duurt is ook weer afhankelijk van een snelle of trage stofwisseling. Bij een trage stofwisseling wordt het proces nog meer verstoord. Wanneer je traint voor een bepaald doel en je gaat vlak na een training een paar glazen alcohol drinken heeft dit meteen effect op het herstel van je training. Zoals je in mijn eerdere blogs hebt kunnen lezen “Voeding en sport zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden” en “Waarom krachttraining juist werkt om af te vallen” zijn je voeding en het herstel na je training net zo belangrijk als de training zelf. Dus als je na je training alcohol gaat drinken, kan je bijna zeggen dat het voor een deel voor niks is geweest. Dit is natuurlijk niet helemaal zo zwart/wit maar het geeft wel aan hoe groot de invloed van alcohol is op je training en het afvalproces.

 Hier onder een aantal voorbeelden van wat er gebeurt na het drinken van alcohol.

Spiergroei en afvallen: omdat alcohol een negatief effect heeft op de opname van het spiervergrotende hormoon testosteron, zullen de spieren minder groeien na het drinken van alcohol na krachttraining dan zonder het drinken van alcohol. De eiwit opbouw binnen spieren neemt sterk af. Daarnaast zal er langer en meer spierweefsel na de training worden afgebroken vanwege de hoeveelheid cortisol die langer hoog blijft. Alcohol hindert eigenlijk het herstel van de spier na de training omdat het lichaam bezig is alcohol te verwijderen uit het lichaam in plaats van aanpassingen aan de training te doen. Om dezelfde reden neemt de spierkracht op langere termijn minder snel toe door het gebruik van alcohol.

Spierpijn: Wanneer je een fysieke inspanning levert wordt er melkzuur in de spieren gevormd. Als je alcohol drinkt wordt de afbraak van melkzuur verstoord. Dit komt omdat je lever voorrang geeft aan de afbraak van alcohol. Wanneer het melkzuur in je spieren niet wordt afgebroken, krijg je spierpijn.

Energie level: Bloedsuiker dat je lichaam nodig heeft voor energie wordt geproduceerd door je lever, wanneer glucose vrijkomt in je bloedbaan. Alcohol houdt de lever te druk waardoor het niet het vereiste suikerniveau kan produceren om de energie en uithoudingsvermogen van een sporter te ondersteunen om op je best te presteren.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

× Stel je vraag via whatsapp