Wat is de gemiddelde hartslag van vrouwen bij het sporten?

Wat is de gemiddelde hartslag van vrouwen bij het sporten?

Je zult het vast herkennen, je gaat buiten een rondje hardlopen en voelt je hartslag steeds verder omhoog gaan. Naar mate je dit voor een langere periode doet, past je hartslag zich aan. Op deze manier train je jouw cardio, oftewel je hartspier. Zo bouw je conditie op en kun je jouw sport voor een langere periode volhouden. Maar wat is de gemiddelde hartslag van vrouwen bij het sporten? Lees alles over je maximale inspanning en de impact hiervan op de hartslag tijdens het sporten als vrouw, en over hoe een personal trainer je kan helpen dit te trainen.

Maximale hartslag bij inspanning

Volgens de hartstichting verschilt de gemiddelde, minimale en maximale hartslag per persoon. Gemiddeld is de rusthartslag van een volwassene tussen de 60 en 100 slagen per minuut. Wanneer je gaat sporten of enige vorm van inspanning gaat doen, kan dit oplopen naar 180 of misschien wel boven de 200 slagen per minuut. Een handige tool om je maximale hartslag te berekenen is door 220 min je leeftijd te doen. Dus, stel je wilt als vrouw je maximale hartslag tijdens het sporten berekenen en je bent 35 jaar oud, dan doe je 220 – 35 = 185 slagen per minuut. Dit kan natuurlijk een beetje afwijken, maar het is een goede schatting van wat je hartslag kan zijn bij het intensief sporten als vrouw. 

Hartslag bij verschillende sporten

Naast dat elke persoon anders reageert op inspanning en iedereen een andere conditie heeft, heeft ook de sport invloed op de hartslag bij een vrouw tijdens het sporten. Neem bijvoorbeeld hardlopen, dit is een relatief intensieve manier van sporten, maar ook iets dat je (vaak) langere tijd kan volhouden. Denk aan mensen die een marathon rennen; vaak zijn ze hier uren mee bezig en lopen ze op vrijwel hetzelfde tempo. Dit worden ook wel duursporters genoemd. Sporten als voetbal, hockey, basketbal en tennis daarentegen zijn ontzettend intensief, en de gemiddelde hartslag van een vrouw tijdens deze sporten zal hoger liggen dan bij het hardlopen. Dit komt door de constante hoge intensiteit van deze sporten, en het feit dat je hartslag niet de hele tijd hetzelfde blijft. 

Voordeel personal trainer

Een goede manier om de hartslag tijdens het sporten als vrouw te trainen, is om een personal trainer in te schakelen. Sporten met een personal trainer kan je helpen om fitter te worden en je cardio te verbeteren. Door middel van een person trainer krijg jij de uitdaging en aandacht die je nodig hebt om lekkerder in je vel te zitten. Wij van FitteVis bieden personal training speciaal voor vrouwen. Meer weten? Neem dan eens contact met ons op.

Leave a Reply

Your email address will not be published.