Waarom krachttraining juist werkt om af te vallen.

Waarom krachttraining juist werkt om af te vallen.

Ik zelf heb heel lang alleen maar aan spinnen gedaan of hard gelopen. Krachttraining leek mij heel lang niet heel veel aan, dit ook omdat ik niet zo goed wist wat ik moest doen. Mijn gevoel bij krachttraining was ook dat je er heel breed van zou worden en dat je er verder niet van afviel. Dit is een beeld dat veel vrouwen nog steeds hebben. Dat het beide niet waar is weet ik nu .

Krachttraining en afvallen
Krachttraining zet je spieren aan het werk, waardoor je meer spiermassa krijgt. Je krijgt hierdoor ook meer spiermassa bij spieren die je normaal nooit gebruikt. Hoe meer spiermassa je krijgt hoe harder je lichaam moet werken en hoe meer energie je lichaam nodig heeft. De energie wordt gehaald uit voeding en uit reserves in je lichaam.
Bij krachttraining krijg je meer spiermassa en dat  betekent dat je stofwisseling harder moet gaan werken: De belangrijkste reden dat je moet krachttrainen is om vet te verliezen en spieren op te bouwen. Het effect dat krachttraining op je lichaam heeft is erg groot. Des te meer spieren je hebt des te meer calorieën je zal verbranden in rust. Kortom, spieren versnellen je stofwisseling, wat resulteert in meer vetverlies.
Studies hebben aangetoond dat na een krachttraining je vetverbranding kan doorgaan  tot maximaal 36 uur . Dit komt door het EPOC effect (excess post-exercise oxygen). Wanneer je sport stijgt de zuurstof in je lichaam. Hoe zwaarder je traint hoe meer zuurstof er in je lichaam wordt opgenomen. Na je training daalt dit ook weer, maar niet meteen. Hierdoor blijft je lichaam nog een periode harder werken en energie verbruiken. De energie wordt dan voornamelijk uit je vet gehaald.
Nog een belangrijk punt van krachttraining en afvallen is dat je na je 30ste je spierweefsel verliest. Je hoort vaak mensen die tot hun 30ste nooit problemen hadden om op gewicht te blijven maar dan opeens aankomen. Voor mensen die boven de 30 zijn is het soms ook veel lastiger om een bepaald doel in de sportschool te behalen dan iemand die begin 20 is. Daarom is het belangrijk om aan krachttraining te doen, dit om je spierweefsel weer te laten groeien. Het is niet alleen belangrijk om er beter uit te zien maar ook om sterk te blijven en op die manier het verouderingsproces tegen te gaan.
Naast al deze punten is krachttraining ook erg leuk, afwisselend en er zijn denk weinig sporten waar je zo snel progressie kan meten. Bijvoorbeeld: deze week gebruik je een kettlebel van 10 kilo en na twee weken kan je er al een van 12 kilo gebruiken.
Al deze punten werken natuurlijk wel alleen wanneer je daarnaast de juiste voeding eet, voldoende rust pakt, genoeg slaapt en niet teveel stress hebt.
Veel plezier in de sportschool:-)!
contact button

Leave a Reply

Your email address will not be published.