Nooit meer diëten? Hoe klinkt dat? Deel 1

Nooit meer diëten? Hoe klinkt dat? Deel 1

Ben je het zat om constant honger te moeten lijden? Om op een dieet te zijn dat niet vol te houden is omdat er teveel restricties aan zitten? Wil je eindelijk een manier van gezond leven vinden waarbij je ook nog gewoon een wijntje mag drinken, broodjes kaas mag eten en waarbij je kan snoepen? Ik heb de oplossing voor je: nooit meer diëten. En die is redelijk simpel.

Laten we eerst beginnen met wat diëten eigenlijk is. Een dieet is eetgedrag dat aan bepaalde restricties voldoet, denk aan: Sonja bakker, Atkins, Weight Watchers en nog veel meer. Diëten zijn niet perse iets negatiefs, aangezien het goed is dat mensen meer bewust zijn van wat ze normaal eten, en het kan makkelijk zijn om gedurende korte tijd wat kilo’s kwijt te raken. Helaas is een dieet voor niemand de rest van zijn leven vol te houden. Zo’n 95% van de lijners zit  binnen 0 tot 5 jaar weer op zijn oude gewicht, of is zelfs zwaarder (wetenschappelijk bewezen). Dus je vraagt je eigenlijk af waarom mensen het blijven proberen terwijl wetenschappelijk is bewezen dat het niet werkt. En daar komen mensen na een dieet zelf ook achter.

Waarom werkt het dan niet?

·       Het is te rigoureus en er zitten te veel restricties aan.

·       Je moet vaak een totaal andere levensstijl aannemen.

·       Mensen zijn gewoontedieren, te grote verandering is lastig.

·       Je mag teveel dingen niet eten.

·       Je hebt vaak veel honger en komt dan op een punt dat je je niet meer kan inhouden.

·       Diëten is vaak voor de Quick fix, geen lange termijn planning. Mensen hebben er soms jaren over gedaan om te zwaar te worden maar willen wel binnen 3 maanden zijn afgevallen.

Naast deze punten heeft diëten ook grote invloed op je gezondheid, dan heb ik het uiteraard niet over 1 keer een dieet doen.

Van verschillende diëten achter elkaar volgen krijg je het jojo effect. Het Jojo effect maakt dat je heel erg schommelt in gewicht over een bepaalde periode. Het Jojo effect zorg voor vetopslag en spierverbranding. Dat wil zeggen dat je lichaam in de overlevingsstand gaat als je op dieet bent, omdat je tijdens het lijnen doorgaans te weinig calorieën binnenkrijgt gaat je lijf in de overlevingsstand waardoor het voedingsstoffen als vet op zal slaan. Je lichaam gebruikt spierweefsel om energie te krijgen, waardoor je spierweefsel afbreekt. Minder spieren zorgen voor een tragere vetverbranding, dit komt doordat spieren 10 keer zoveel energie nodig hebben als vet. Diëten heeft daardoor uiteindelijk een negatief effect op je stofwisseling.

Wil je weten wat wel werkt om blijvend op gewicht te blijven? Hou mijn facebook/website in de gaten, daar ga ik volgende week op in.

Wil je nu al meer weten, neem dan direct contact met mij op.

contact button

Leave a Reply

Your email address will not be published.