Sporten tijdens de overgang: dit zijn de voordelen!

Sporten tijdens de overgang: dit zijn de voordelen!

Helaas krijgen alle vrouwen ermee te maken, de overgang. Het is ook een onderwerp waar veel vrouwen liever niet over praten, hoe gek dat ook is want het kan je leven een bepaalde periode flink op zijn kop zetten. Gelukkig zijn er wel dingen aan te doen om die periode zo goed mogelijk door te komen. Belangrijk onderdeel daarvan is in beweging blijven en te gaan sporten tijdens de overgang.

Waarom is fitness belangrijk tijdens de overgang?

De hormonale veranderingen tijdens de overgang kunnen je geestelijke gezondheid beïnvloeden. Lichaamsbeweging produceert feel-good endorfines en kan stress verminderen. In de overgang neemt je oestrogeenproductie af waardoor je lichaam meer visceraal vet aanmaakt. Dit heeft helaas als resultaat dat je meer buikvet aanmaakt. 

Sporten tijdens en na de overgang biedt vele voordelen, waaronder:

  • Gewichtstoename voorkomen: Vrouwen verliezen  spiermassa en komen vaak een aantal kilo aan in de overgang. Door juist te gaan sporten in de overgang, behoud je je spiermassa én kom je minder snel aan.
  • Versterking van je botten: Sporten kan botverlies in de overgang vertragen, wat het risico op breuken en osteoporose verlaagt.
  • Vermindering van het risico op andere ziekten: Gewichtstoename tijdens de overgang kan ernstige gevolgen hebben voor je gezondheid. Overgewicht verhoogt het risico op hartaandoeningen en diabetes type 2. Regelmatig sporten tijdens je overgang kan deze risico’s tegengaan.
  • Je humeur een boost geven: Actieve vrouwen in de overgang hebben een lager risico op depressie en cognitieve achteruitgang. 

Wat doet sporten in de overgang met je lichaam?

Collageen zorgt voor de elasticiteit in je huid, daarnaast zorgt het er ook voor dat je soepel blijft in je spieren, pezen en kraakbeen. Bij de afname van oestrogeen daalt ook het collageen in je lichaam af. Dit veroorzaakt dat je spieren stijf kunnen aanvoelen, dat je minder soepel beweegt en dat je meer pijnklachten krijgt omdat je spieren onder spanning komen te staan. Wat kan je hier aan doen om dit te verbeteren, juist gaan sporten en bewegen in je overgang. 

Welke sporten dan?

Sporten tijdens de overgang is gezond voor je mentale en fysieke gezondheid. Gelukkig zijn er ontzettend veel leuke manieren om in beweging te blijven. De volgende sporten zijn het meest effectief om uit te voeren in je overgang: 

  • Sporten met een hoge hartslag zoals hardlopen, fietsen, interval training of zwemmen. Deze sporten kunnen ervoor zorgen om overtollige kilo’s kwijt te raken of een gezond gewicht te behouden. 
  • Krachttraining om je spieren te onderhouden en om je spiermassa te vergroten. In de overgang vertraagt je stofwisseling en spiermassa neemt af. Hoe meer spieren je hebt, hoe sneller je stofwisseling is, dus hoe makkelijker het is op gewicht te blijven of af te vallen.
  • Yoga  of  rekken en strekken verbetert je flexibiliteit, wat heel belangrijk is om minder stijf te voelen en je flexibiliteit te vergroten.

Hulp bij het sporten tijdens de overgang?

Vind je het zelf lastig om je grenzen tijdens het sporten te bepalen als je in de overgang zit? En zou je hier wel wat hulp bij willen gebruiken? Neem gerust contact met ons op! We helpen je graag verder en begeleiden je als vrouwelijke personal trainers met jouw sportdoelen, ook als je menstrueert. Hier houden we rekening mee en bepalen samen je grenzen. Zo weet je zeker dat je hier niet zomaar overheen gaat én kun je lekker (blijven) sporten tijdens je overgang of menstruatie. 

Leave a Reply

Your email address will not be published.