Starten met hardlopen: zo pak je het aan!

Starten met hardlopen: zo pak je het aan!

Wil je beginnen met hardlopen? Lekker bezig! Als hardlopen een nieuwe sport voor je is, is het slim om van tevoren wat research te doen. Begin je op de verkeerde manier, dan kun je al snel ontmoedigd raken omdat resultaten uitblijven maar je wel veel last krijgt van fysieke pijntjes, zoals spierpijn of een blessure. In dit artikel leggen we je uit hoe je kunt starten met hardlopen zodat je over een paar maanden wellicht je eerste hardloopwedstrijd kunt gaan lopen. Wij zetten onze belangrijkste starten met hardlopen tips voor je op een rij.

Starten met hardlopen begint bij de juiste schoenen

Voor hardlopen hoef je gelukkig niet veel aan te schaffen, maar er is wel één must: je hebt goede hardloopschoenen nodig. Het is niet verstandig om je stoffige sportschoenen weer uit de kast te trekken, omdat je bij hardlopen groot risico hebt op blessures als je niet op de juiste schoenen loopt. Daarnaast is het gewoon veel prettiger lopen op een schoen die goed past. Goede loopschoenen kun je laten aanmeten in een hardloopspeciaalzaak. Hier wordt goed gekeken naar de stand van je voet en je manier van lopen. Het is een investering, maar die is het dubbel en dwars waard!

Een goede tip als jij start met hardlopen: bouw dit rustig op

Wanneer je echt nog geen ervaring hebt en wil gaan starten met hardlopen, zul je niet in een keer een aantal kilometer kunnen rennen. En dat is niet gek! Het is heel belangrijk om je lichaam goed voor te bereiden op het hardlopen. Dat doe je het beste door te wandelen. Dat is minder belastend voor je lichaam en zo bouw je alvast wat spierkracht op. Begin met wandelen en bouw dit langzaam op door hardlopen en wandelen met elkaar af te wisselen. Idealiter gebruik je hier een hardloopschema voor dat door een deskundige is opgesteld. Als vrouwelijke personal trainer kan ik je hier zeker bij helpen.

Kies je doelen zorgvuldig

Het is makkelijk om bij hardlopen te hard van stapel te lopen en om doelen te kiezen die eigenlijk nog te hoog gegrepen zijn. Denk goed na over jouw persoonlijke motivatie om hard te lopen. Wil je je conditie verbeteren, of meedoen aan een wedstrijd? Op basis hiervan en de tijd die er eventueel aan gekoppeld is, bepaal je je doel. Wees hierin realistisch en denk goed na over waar je nu staat. Als je over een maand meedoet aan een hardloopwedstrijd, dan is die 10 kilometer wellicht te hoog gegrepen als je nog moet starten met hardlopen.

Personal training

Ben jij benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen op jouw weg naar een bepaald hardloopdoel? Wij kijken graag met je mee bij het opzetten van een trainingsplan op maat, zodat je jouw doelen kunt bereiken! Neem vooral contact met ons op voor meer informatie.

Leave a Reply

Your email address will not be published.