Vitaliteitsprogramma voor bedrijven, 3 stappen om de vitaliteit te vergroten

Vitaliteitsprogramma voor bedrijven, 3 stappen om de vitaliteit te vergroten

Het is algemeen bekend dat sporten erg belangrijk is voor onze gezondheid. Helaas is het voor veel mensen lastig om sporten in een dagelijks ritme in te plannen. Denk aan de drukte rondom werk, kinderen en andere verplichtingen of hobby’s. Als een medewerker ziek is kost het een bedrijf 410 euro per dag. Als de vitaliteit en gezondheid omhoog gaat bij de medewerkers, kan dat een bedrijf veel geld besparen. 

Waarom is vitaliteit in een bedrijf belangrijk.

Te weinig vitaliteit onder mensen en in bedrijven is een bedreiging voor de Nederlandse arbeidsmarkt. Het ziekteverzuim loopt de laatste jaren alleen maar op. In het tweede kwartaal van 2022 was het ziekteverzuim 4,2% van alle gewerkte uren. Dit betekent dat van elke 1000 werkdagen er 42 afwezig zijn door ziekte. Stress gerelateerde ziekten spelen hierbij een belangrijke rol. Dit kost de samenleving circa 9 miljard euro per jaar. Vitale medewerkers zijn daarom van groot belang voor elk bedrijf.

Vitale en gezonde medewerkers zijn meer gefocust en minder kwetsbaar voor stress waardoor de algehele prestatie toeneemt. Het bevordert de creativiteit en stimuleert innovatief gedrag. Bovendien verhoogt het de kwaliteit van de relaties tussen collega’s en het mentale en fysieke welzijn. Kortom, vitaliteit binnen bedrijven leidt tot optimale en duurzame inzetbaarheid. Het is een positieve benadering om het ziekteverzuim terug te dringen en de werkprestaties te verbeteren.

Wat zijn dingen die een bedrijf kan doen om de vitaliteit te vergroten

1. Gezondheid

Een goede eerste stap voor het vergroten van de vitaliteit in bedrijven is om ervoor te zorgen dat er gezonde voeding geregeld wordt binnen een bedrijf. Je kan dan denken aan gezonde lunches in de kantine, maar ook gezonde snacks zoals fruit, noten of snackgroenten die mensen tussendoor kunnen eten. 

2. Stress tegengaan

Stress is een belangrijke factor waardoor mensen uit kunnen vallen. Zorg dat je met medewerkers in gesprek blijft om stressklachten te voorkomen en verminderen. Doe dit minimaal 1 keer per jaar, maar het meest ideale is om dit twee keer per jaar met al je medewerkers te bespreken. Geef ze hierbij de ruimte en het gevoel dat ze alles kunnen zeggen. Probeer er daarnaast op te letten of dat je medewerkers niet te veel werken en de werkdruk niet te hoog ligt. Dit mag best weleens hoog liggen door een deadline die gehaald moet worden, maar dit moet geen standaard worden.

3. Meer bewegen

Probeer voor het vergroten van de vitaliteit binnen je bedrijf mensen te stimuleren om meer te gaan bewegen. Dit kan je doen door ze ieder jaar een bedrag te geven als ze ergens gaan sporten. Mensen hebben het vaak te druk om sporten in hun strakke schema te verwerken. Hoe fijn zou het zijn als er 2 keer per week een trainer naar je bedrijf komt waarbij je met het hele team een groepsles kan volgen. Dit kan onder werktijd maar ook aan het einde van de dag. Op die manier geef je iedereen de ruimte en mogelijkheid om te sporten. Ook motiveer je elkaar door samen meer te bewegen! 

Meer weten hoe FitteVis kan bijdragen aan een vergrootte vitaliteit binnen jouw bedrijf?

Wil je graag de vitaliteit binnen jouw bedrijf vergroten? En zou je hier wel wat hulp bij willen gebruiken? Neem gerust contact met ons op! We helpen je graag verder en begeleiden je als vrouwelijke personal trainers met jouw sportdoelen. Wij houden rekening met jullie doelen en zorgen ervoor dat jullie uit elke training alles halen. 

Leave a Reply

Your email address will not be published.