Voeding en sport zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden

Voeding en sport zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden

Hopelijk heeft niemand van jullie het ooit zelf ervaren maar iedereen kent waarschijnlijk wel iemand die onderstaande is overkomen. Ik herinner mij nog goed dat ik heel klein was en we van Artis terug naar huis reden. Mijn moeder ging tanken en tankte benzine. Op zich niets mis mee, maar van benzine in een dieselauto gaat je auto niet veel sneller rijden. Halverwege de zagen we op het bonnetje wat er was mis gegaan. Aangezien het natuurlijk super slecht is voor je auto moest deze linea-recta naar de garage. Ik kom uit een groot gezin met in totaal 6 kinderen dus het was nog even een gedoe om thuis te komen. Gelukkig had mijn moeder het euvel tijdig ontdekt en kon de auto nog gered worden:-)

Waar wil ik nu heen met dit verhaal!? Ik wil duidelijk maken hoe belangrijk het is voor auto’s om een bepaalde brandstof (benzine of diesel) binnen te krijgen en hoe je het doel (thuiskomen met een groot gezin) lastig behaalt als je niet de juiste brandstof gebruikt. Een mens, en met name sporters, moet ook bepaalde voedingsstoffen binnen krijgen zodat het lichaam optimaal kan presteren. Kortom: voeding en sport. Doe je dit niet, dan krijg je een vergelijkbaar verhaal als met de auto en ben je eerder uitgeput tijdens een training; herstelt je lichaam veel langzamer en heb je een stuk minder motivatie om weer te gaan sporten. Helemaal als je traint met een bepaald doel (afvallen, spieren kweken of gewoon fitter worden) zie je veel eerder resultaat en is het makkelijker vol te houden als je naast sporten de juiste brandstoffen neemt.

In de eerste week waarin ik super clean eet, geen alcohol drink en goed train is mij meteen weer duidelijk geworden hoe belangrijk het is om gericht te eten en mijn lichaam precies te voorzien van de brandstoffen die het nodig heeft. Ik zie en voel meteen al verschil. Ik ben niet vaker of intensiever gaan trainen, dus het resultaat tot nu toe komt echt door mijn voeding. Het is niet voor niets dat ze zeggen dat je 80% uit je voeding moet halen en  20% uit je training moet halen wanneer je een bepaald doel wilt bereiken. Het klopt niet helemaal  uiteindelijk gaat het  om 100% voeding en 100% trainen. Het  geeft wel een indicatie voor hoe belangrijk eten is naast trainen.

Ik heb precies berekend wat mijn Macronutriënten per dag moeten zijn. Macronutriënten zijn de voedingsstoffen die je lichaam elke dag nodig heeft. Nutriënten is een ander woord voor voedingsstoffen en macro betekent groot, dus Macronutriënten zijn de grote hoeveelheid voedingsstoffen die je nodig hebt. Ze worden ingedeeld in 3 groepen: eiwitten, koolhydraten en vet. Meer informatie hierover kan je vinden in deze link: Voeding en sport. Ik heb voor mijzelf berekend hoeveel Macronutriënten ik per dag nodig heb om het beste resultaat te bereiken. Per dag heb ik zelf 200 gram eiwitten nodig, 150 gram koolhydraten en 40 gram vet nodig. Mijn doel is niet zozeer om af te vallen maar om meer spieren op te bouwen en vet te verliezen. Ik wil daarom veel eiwitten binnen krijgen, weinig vet binnen krijgen en niet meer of minder koolhydraten dan gemiddeld eten. Ik eet wel minder koolhydraten op dagen dat ik niet train want dan pas ik mijn eetschema iets aan. Ik moet zeggen dat het volhouden van een eetschema niet altijd even makkelijk is. Helemaal al die eiwitten die je elke dag moet eten. Ik ben ook niet een onwijse vleeseter  en hou alleen van kip, kalkoen en gehakt. Gelukkig heb  ik heerlijke kalkoen burgers gevonden bij een slager hier in Dublin dus die eet ik momenteel veel. Ik weet niet of ik deze burgers over 2 weken nog steeds even lekker vind. Gelukkig vind ik ei en vis heerlijk en probeer ik daarnaast ook veel plantaardige eiwitten te eten zoals: bonen, zonnebloempitten, linzen en kikkererwten. Als je bij elke maaltijd en tussendoortje eiwitten eet, zit je vaak wel goed.

Een voorbeeld van wat ik per dag eet is:

  • Ontbijt: havermout en koffie.IMG_20160507_143413 (5)
  • Smoothie: banaan, bevroren fruit en 2 scheppen eiwitpoeder.
  • Lunch: 2 turkey burgers, groente en cottage cheese.
  • Tussendoor: rijstwafels, kip en avocado.
  • Avondeten: kip, quinoa en groente
  • Snack: griekse yoghurt, noten, bevroren fruit.

Dit is een ideale dag, als ik dit eet voldoe ik aan alles wat ik op een dag moet eten. Zoals je kan zien eet ik heel veel eiwitten. Het is soms wel lastig om dat allemaal te eten. Voeding met eiwitten erin vullen ook heel erg. Als je dus zoveel eiwitten moet eten als ik, is het van belang om soms zelfs te eten zonder dat je echt honger hebt. Dit is echt van belang omdat je echt geen tekort wilt hebben aan andere voedingstoffen aangezien je anders je eiwitten gaat verbranden voor energie in plaats van dat je ze kunt in zetten voor herstel en spieropbouw.

Vind je dit interessant en wil je meer weten, neem dan contact met mij op. Ik kan voor jou een op maat gemaakt schema maken en je voorzien van nog meer tips, recepten en je helpen zomerklaar te maken.

contact button

Leave a Reply

Your email address will not be published.

× Stel je vraag via whatsapp