Wat zijn de voordelen van bootcamp workouts?

Wat zijn de voordelen van bootcamp workouts?

Bootcamp workouts zijn ontstaan in het Amerikaanse leger. Militairen werden in korte tijd op een zeer intensieve manier getraind met het materieel dat op dat moment voorhanden was; touwen, boomstammen, autobanden, banken, het eigen lichaamsgewicht van mensen. Alles werd ingezet om je fitter en sterker te maken.

Voordelen bootcamp workout

1. sporten in de buitenlucht

Veel mensen zitten door hun werk vaak achter een laptop en brengen weinig tijd door in de frisse buitenlucht. Zodra de zomer aanbreekt, zijn we geneigd meer activiteiten buiten te ondernemen, terwijl we in de herfst en winter de neiging hebben om vaker de auto te nemen en binnen te blijven. Buiten sporten biedt niet alleen de kans om buiten te zijn, maar het heeft ook tal van gezondheidsvoordelen. Het sporten in open lucht kan de bloeddruk en hartslag verlagen en stress verminderen. Daarnaast versterkt het de weerstand, wat de vatbaarheid voor verkoudheden en ziektes vermindert. Buitenlucht levert meer zuurstof aan de hersenen en draagt bij aan de reiniging van de longen. Kortom, buiten sporten in de vorm van een bootcamp workout is om meerdere redenen voordelig.

2. Je traint op je eigen niveau

Het fijne en leuke van een bootcamp workout is dat het heel laagdrempelig is. Je traint vaak met je eigen lichaamsbeweging waardoor iedereen de oefeningen kan doen. De trainers kunnen op die manier voor ervaren en niet ervaren mensen de oefeningen makkelijk lichter of zwaarder maken.

3. Je traint je hele lichaam

Het leuke en fijne aan een bootcamp training is dat je hele lichaam traint. In een uur sporten train je bijna alle spieren in je lichaam en je zorgt ervoor dat je conditie verbetert. Zo pak je al jouw spieren mee én verbeter je je algehele gezondheid in één training. 

4. trainen in groepsverband.

Wat extra motiverend werkt is dat je tijdens de bootcamp workout in een groep traint. Veel oefeningen doe je ook weer in kleine groepjes waardoor je elkaar extra kan motiveren. Het leuke hiervan is dat je in een groep ook spel- en wedstrijdelementen kan toevoegen, wat vaak de training nog leuker en uitdagender maakt.

kettlebell swing - bootcamp workout oefening

Oefeningen bootcamp workout en warm up

Voor de bootcamp warming-up is het essentieel om oefeningen te doen die mobiliteit en kracht opbouwen in het fundament van je lichaam. Het is aan te raden om deze warming-up minstens drie weken lang uit te voeren voordat je met de bootcamp oefeningen begint. Zo begin je voorbereid aan je bootcamp workout en zal deze niet te zwaar aanvoelen, wat de motivatie verhoogt en je prestaties zal verbeteren.

Voor een effectieve bootcamp workout zijn er diverse oefeningen die je kunt inzetten:

1. (Jump) Squats: 

Deze oefening richt zich op je bovenbeenspieren, de rest van je benen en je billen. Het is belangrijk om goed door je knieën te veren bij het landen om blessures te voorkomen​. Start in een staande positie met je voeten op schouderbreedte. Zak naar beneden in een squat en spring voor de jump squat dan explosief omhoog. Land zachtjes en zak direct terug in je volgende squat. Deze oefening kun je ook uitvoeren zonder te springen, doe verder exact hetzelfde voor de normale squat. 

2. Push-ups 

Hiermee train je de borstspieren, triceps en buikspieren. Zorg voor een goede houding door je ellebogen dicht langs je lichaam te houden​​. Begin in een plankpositie met je handen op de grond onder je schouders. Houd je lichaam recht terwijl je jezelf omlaag laat zakken totdat je borst bijna de grond raakt en duw jezelf dan weer omhoog. Om de oefening iets makkelijker te maken, kun je op je knieën gaan zitten of je handen op een bankje plaatsen. 

3. Burpees

Deze oefening is zowel krachtig als uitdagend voor je cardiovasculaire systeem, en werkt op bijna alle spieren in het lichaam​​. Sta rechtop, zak door je knieën en plaats je handen op de grond. Spring met je voeten terug in een plankpositie, doe een push-up, spring dan met je voeten weer naar je handen en spring explosief omhoog.

burpee - bootcamp workout

4. Bear Crawl

Deze oefening gebruikt je hele lichaam en dient ook als cardiovasculaire prikkel​​. Begin op handen en voeten met je knieën net boven de grond. Kruip voorwaarts door tegelijkertijd de tegenovergestelde hand en voet te verplaatsen.

5. Tricep Dips

Deze richten zich op je armen, borst, schouders en, indien je je benen uitstrekt, ook op je kern/core​​. Plaats je handen op een bankje of verhoging achter je, strek je benen uit en dip je lichaam omlaag door je ellebogen te buigen en duw jezelf weer omhoog.

6. Kettlebell swing

Deze oefening is voor iedereen en biedt een goede body workout die de spieren in het lichaam versterkt​. De kettlebell swing voer je uit door de kettlebell tussen je benen door naar achter te zwaaien en dan explosief omhoog te zwaaien tot schouderhoogte.

FitteVis helpt je verder

Train je graag op je eigen niveau, in de buitenlucht, met de juiste begeleiding of samen met een vriend of vriendin? Dan helpen vrouwelijke personal trainers je graag verder! We maken een schema dat naadloos aansluit bij jouw wensen en behoeften. Zo hoef je ook niet alleen te trainen, maar pak je dit gezellig samen met een vriendin op! Neem gerust contact met ons op en ontdek wat een goede levensstijl voor impact heeft op jouw dagelijkse bezigheden.

Leave a Reply

Your email address will not be published.