Wil je weten hoe je kan afvallen door niet te diëten – Deel 2

Wil je weten hoe je kan afvallen door niet te diëten – Deel 2

Wie wil dat nu niet: afvallen zonder te diëten en waarbij je zo nu en dan echt nog weleens kan snoepen? Het bestaat echt. In mijn vorige blog heb je kunnen lezen waarom diëten niet werkt (lees hier). Wat moet je dan doen om af te vallen? Daar ga ik hieronder verder op in.

Het enige dat werkt om je lichaamsgewicht te veranderen, is je levensstijl aanpassen. En dan ligt echt de nadruk op aanpassen. Hoe dichter je bij jezelf blijft, hoe makkelijker het vol te houden is. Je moet op zoek gaan naar gezondere keuzes die in de plaats komen van je huidige eetpatroon.

Om te beginnen stel ik voor dat je een week een eetdagboek bijhoudt. Schrijf daarin alles op wat je in je mond stopt. Dit is vaak al erg confronterend, het begin van bewustwording van je eetgedrag. Je loopt na die week je eetdagboek door en probeert de ongezonde eetmomenten te vervangen door gezondere alternatieven.

Dit moet je stap voor stap doen, met steeds kleine veranderingen.  Verwacht niet van jezelf dat binnen 3 weken al je ongezonde keuzes zijn vervangen door gezonde keuzes. Doe het stap voor stap. Wanneer je  iets aan je eetpatroon aanpast ga je eerst een paar weken kijken hoe dat gaat, zodra je merkt dat het meer bij je dagelijkse leven is gaan horen kun je weer een andere aanpassing maken. Zo pas je langzaam je voeding aan met gezondere keuzes.

Voorbeelden daarvan kunnen zijn:

-witbrood vervangen door volkorenbrood

-kaas vervangen door 30+ kaas of kipfilet (of ander light beleg)

-frisdrank vervangen door water

en zo zijn er nog heel veel voorbeelden op te noemen.

Daarnaast nog wat extra dingen waar je op moet letten als je wilt afvallen zonder te diëten:

·       Matig je alcoholconsumptie. Alcohol is echt een dikmaker maar het is vaak niet alleen de alcohol die je dikt maakt. Door alcohol heb je vaak meer drang om te snacken, op de avond zelf maar ook de volgende dag is de drang naar vet voedsel erg groot.

·       Staar je niet alleen maar blind op je eten en drinken, veel meer zaken hebben invloed op afvallen. Denk aan: slecht slapen en stress. Beiden spelen ook een belangrijke rol als je wil afvallen.  Voor meer info daarover zie: hier.

·       Realistische doelen. Stel jezelf niet als doel dat je binnen 2 maanden 10 kilo moet afvallen. Een halve kilo per week is gezond en realistisch.

·       Snoep in huis. Veel mensen die willen afvallen hebben nog steeds veel snoep en ongezond voedsel in huis, breng jezelf niet in verleiding en haal het niet in huis.

·       Beloon jezelf niet met ongezond eten. Denk niet; ik ben nu al 2 weken goed bezig dus ik mag best een weekendje ‘zondigen’. Probeer jezelf wel een keer per week iets te gunnen, anders hou je het niet vol.

·       Lees ook etiketten. Vaak staan de verborgen suikers op de etiketten onder een ander soort naam, zoals galactose en fructose. Ze geven het een andere naam zodat mensen niet beseffen dat er suiker in zit.

·       Calorieën geven soms een vertekend beeld. Kijk naar de foto hieronder. Ze bevatten beiden evenveel calorieën, maar in de foto links zitten geen van de benodigde voedingsstoffen en vitamines en mineralen die een mens voor zijn gezondheid nodig heeft.

Dit klinkt allemaal redelijk makkelijk, maar in realiteit is het vaak erg lastig voor mensen om een gezond eetpatroon te volgen en vast te houden. Dit is natuurlijk heel erg logisch want een verandering kost nu eenmaal tijd en moeite. Is dit een manier hoe jij een blijvende verandering zou willen maken? Met alle positieve gevolgen van dien zoals beter in je vel zitten en afvallen? Wil je afvallen door nooit meer te diëten? Kan je daar ondersteuning bij gebruiken om de kans om op succes zo goed als te garanderen? Neem dan contact met mij op!

contact button

Leave a Reply

Your email address will not be published.