Bereik je sportdoelen met een leuke sportroutine

Bereik je sportdoelen met een leuke sportroutine

Heel veel mensen vinden het lastig om het sporten vol te houden. Dit komt vaak omdat ze opeens besluiten een aantal keer per week te gaan sporten en niet echt bedacht hebben dat ze dan ook echt aan de bak moeten. Een belangrijke reden waarom mensen het lastig vinden sportdoelen vol te houden, is omdat de intrinsieke motivatie er vaak niet echt is. Het gaat helemaal niet over wat je zelf graag wil, maar over wat jij denkt dat een ander van je verwacht. Daarbij komt vaak kijken dat de doelen te groot of onbereikbaar lijken, waardoor het al snel lijkt of je sportdoel niet haalbaar is als je deze niet binnen een paar hebt gehaald. We nemen je mee hoe je jouw sportroutine met oog op jouw sportdoel wel kan volhouden.    

Wat zijn sportdoelen?

Een sportdoel is eigenlijk een heel breed begrip en is voor iedereen anders in te vullen. Je kan bij een sportdoel denken aan 20 kilo afvallen, je hardloopsnelheid verbeteren of dit jaar willen starten met krachttraining. Je sportdoel is dus het doel waar je naartoe werkt door middel van sport en voeding.

Hoe behaal je je sportdoelen?    

Sportdoelen zijn natuurlijk in je hoofd makkelijk om te maken, maar ervoor zorgen dat je deze daadwerkelijk haalt, kan lastig zijn. Dit zijn enkele tips hoe jij sporten volhoudt en je sportdoelen kan halen;

1. Blijf realistisch bij het opstellen van je sportdoel

Kijk naar iets wat realistisch is bij het stellen van sportdoelen en gooi niet van de ene op de andere dag je leven compleet om. Als je van nooit sporten naar 5 keer in de week sporten wil gaan, kun je dit het beste langzaam opbouwen. Zo kunnen je lichaam en geest langzaam wennen aan deze nieuwe gewoonte. Het is hierbij belangrijk om niet te snel, te grote stappen te willen maken. Dan blijft het lastiger om het wekelijks sporten vol te houden. Het kan ook helpen om hiervoor een personal trainer aan huis in te schakelen. Zo kun je samen werken aan je doelen en wordt je gemotiveerd om door te gaan. Ook is er altijd iemand om ervoor te zorgen dat jij niet te snel van stapel loopt, waardoor het behalen van jouw sportdoel steeds dichterbij komt.          

2. Formuleer een haalbaar sportdoel

Maak een lange termijn doel en breek dat doel weer in stukjes. Dus in week- of maanddoelen. Dit zorgt ervoor dat je doel meetbaar en realistisch blijft. Je kan bijvoorbeeld in een jaar tijd 20 kilo willen afvallen. Breek dat sportdoel vervolgens in delen zodat het haalbaar blijft. Hierdoor zul je merken dat je gemotiveerd blijft om aan je sportdoel te blijven werken én kan je gedurende het jaar je successen vieren. Hierdoor zal je minder snel willen opgeven en het geeft goede moed en zelfvertrouwen om door te gaan met  jouw (thuis) sportroutine.

3. Evalueer je sportdoelen

Evalueer je sportdoelen na een maand, gaat het goed of moet je ergens iets bijsturen. Dit zorgt ervoor dat jij je motivatie kan vasthouden. Hierdoor zul je niet alleen met meer plezier aan je sportroutine beginnen, maar wordt je ook maandelijks uitgedaagd. Zo kan jij sportdoelen stellen waar je voor wil werken en die het sporten niet saai of te makkelijk maken. Ook hierbij kan het handig zijn om samen met een vrouwelijke personal trainer te kijken of jij je doelen haalt en hoe jij je sportdoelen het beste bij kan stellen.

4. Kijk naar de lange termijn

Zie je sportdoelen en wat je hiervoor moet doen om deze te bereiken als je levensstijl veranderen. Een goed voorbeeld is diëten. Hierover wordt vaak gedacht als een tijdelijke oplossing, wat zonde is. Probeer iets te vinden met voeding wat bij je past en in je dagelijkse leven makkelijk te implementeren is. Zo zul je zien dat je het veel langer volhoudt, waardoor je het resultaat ook echt begint te merken. Zoals bijvoorbeeld een paar kilo afvallen of fitter worden in combinatie met een gezondere levensstijl.    

5. Blijf genieten

Het is ontzettend belangrijk dat je jezelf ook wat blijft gunnen. Dit wil niet betekenen dat jij aan de hand van je opgestelde sportdoel nooit meer iets lekkers mag eten. Combineer bijvoorbeeld een gezonde voedingsstijl met één dag in de week dat je lekker eet waar jij zin in hebt.      

Ben je benieuwd wat voor jou de beste manier om gezonder te leven? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen je graag met het bepalen en behalen van je sportdoelen!

Leave a Reply

Your email address will not be published.