Dit wil je weten over sporten tijdens je zwangerschap

Dit wil je weten over sporten tijdens je zwangerschap

Sporten tijdens de zwangerschap roept vaak vragen en zorgen op bij aanstaande moeders. De overvloed aan informatie online en de uiteenlopende adviezen van sportschool trainers, die soms niet goed geïnformeerd zijn, kunnen verwarrend zijn. Het is cruciaal om accurate en betrouwbare informatie te krijgen over wat veilig en voordelig is voor zowel jou als je baby. In dit artikel bespreken we vier kernpunten die je moet kennen voordat je je sportschoenen aantrekt.

1. Veiligheid van sporten tijdens zwangerschap

Elke zwangerschap is uniek, wat het soms lastig maakt om algemeen advies te geven. Als je pijn ervaart rond je bekkenbodem, is het raadzaam eerst een bekkenfysiotherapeut te raadplegen. Over het algemeen is het veilig en gezond om te blijven sporten tijdens je zwangerschap. Het behoud van een actieve levensstijl kan tal van gezondheidsvoordelen bieden. De meeste sporten die je voor je zwangerschap beoefende, kun je veilig blijven doen, maar het is altijd goed om met je zorgverlener en eventuele personal trainer aan huis te overleggen.

2. Voordelen voor de baby

Door actief te blijven, verhoog je de circulatie van zuurstofrijk bloed in je lichaam, wat resulteert in een betere bloedtoevoer naar je baby. Er is een directe correlatie tussen jouw gezondheid en die van je baby; hoe gezonder jij bent, hoe gezonder je baby zal zijn.

3. Te vermijden sportoefeningen tijdens je zwangerschap

Tot de 12e week kun je in principe alle oefeningen blijven doen, hoewel sommige vrouwen zich in deze periode vaak moe of misselijk voelen. Vanaf de 4e maand is het verstandig om high impact sporten en contactsporten te vermijden vanwege de toename van het hormoon relaxine, dat de banden rondom je gewrichten versoepelt. Focus in plaats van op rechte buikspieren, op oefeningen die de spieren rond je bekkenbodem versterken.

4. Aanbevolen activiteiten

Het versterken van je spieren en het verbeteren van je uithoudingsvermogen helpt je actief te blijven, ook als je buik groter wordt. Het trainen van je bekkenbodemspieren kan toekomstige klachten verminderen. Regelmatige lichaamsbeweging kan ook vochtretentie verminderen en je voorbereiden op een vlottere bevalling, en helpt je sneller terug in vorm te komen post-bevalling.

Sporten tijdens je zwangerschap onder begeleiding van FitteVis

Met de juiste informatie en begeleiding kan sporten tijdens je zwangerschap een verrijkende en veilige ervaring zijn. Of je nu vragen hebt over welke sporten je mag doen tijdens je zwangerschap of zoekt naar specifieke sportoefeningen tijdens de zwangerschap, een geïnformeerde aanpak is de sleutel. En vergeet niet, het is altijd het beste om professioneel medisch advies te krijgen om zowel jouw gezondheid als die van je baby te waarborgen. De vrouwelijke personal trainers van FitteVis helpen je hierbij!

Leave a Reply

Your email address will not be published.