Sporten tijdens je zwangerschap: de feiten en fabels op een rij

Sporten tijdens je zwangerschap: de feiten en fabels op een rij

Er wordt vaak ten onrechte gedacht dat het gevaarlijk is voor je baby wanneer je fanatiek sport tijdens de zwangerschap. Je nog ongeboren kindje kan er groeiproblemen, hersenletsel of andere vervelende gevolgen aan ondervinden. Gelukkig zijn dit grotendeels fabels: wanneer je zwanger bent kun je gewoon sporten. De gedachte dat het wellicht niet goed is, komt natuurlijk wel ergens vandaan. In dit artikel leggen we alles uit over bestaande misvattingen en lees je hoe je als zwangere vrouw toch op een verantwoorde manier kunt sporten. 

Sporten is gezond! 

Het allerbelangrijkste, de boodschap waar we mee moeten beginnen, is dat sporten gezond is. Juist tijdens de zwangerschap! Onderzoek wijst namelijk uit dat wanneer zwangere vrouwen actief bewegen door te sporten, de kans groter is dat de baby gezond en niet te zwaar is. Daarnaast gaat de bevalling vaak vlotter bij deze vrouwen. Je kunt als zwangere vrouw nog tot de uitgerekende datum blijven sporten. In de laatste weken is het wel belangrijk dat je goed in de gaten houdt wat nog mogelijk is en wat er nog prettig voelt. Dit kan bijvoorbeeld door samen te werken met een personal trainer aan huis, die een programma perfect kan laten aansluiten op jouw behoeften en mogelijkheden. 

Zwanger zijn en sporten 

Uiteraard zijn er wel sporten die als zwangere vrouw misschien niet de beste sporten zijn om te beoefenen. Contactsporten zoals judo of sporten met een bal zoals handbal of voetbal kunnen gevaarlijk zijn omdat je zelf niet altijd de controle hebt over de situatie. Ook sporten waarbij je kunt vallen, zoals paardrijden, zijn niet aan te raden. Bij deze sporten loop je als zwangere vrouw inderdaad risico. Daarnaast moet je tijdens het sporten goed opletten dat je genoeg water drinkt en voorzichtig bent met high-impact oefeningen. Het is daarom altijd goed om samen te werken met een professional die verstand van zaken heeft en je helpt bij het veilig zwanger sporten. Veel zwangere vrouwen vinden het fijn om hiervoor samen te werken met een vrouwelijke personal trainer.

Yoga 

Zwanger sporten kost meer energie dan wanneer je geen baby met je meedraagt in je buik. Daarom is het belangrijk om rustig te ontdekken wat er wel en niet werkt. Een rustige sport zoals yoga, waarbij je wel veel inspanning levert maar op een laag tempo beweegt, kan een goed begin zijn. Ook zwemmen of fietsen kan erg prettig zijn. Luister vooral goed naar jouw eigen lichaam. Als het protesteert, is dat een direct teken om te stoppen. Maar zo lang het sporten goed voelt, is blijven bewegen juist heel gezond! 

Sporten voor, tijdens en na de zwangerschap

Sporten is dus altijd goed voor je. Maar zeker rondom je zwangerschap, wanneer je een grote fysieke prestatie moet leveren, is het belangrijk om gezond te zijn. Sporten tijdens de zwangerschap verbetert je uithoudingsvermogen. Je spieren worden er sterker van en je bloedsomloop wordt gestimuleerd. Maar het allerbelangrijkste is misschien nog wel dat je je er altijd beter door voelt. 

Ben je op zoek naar meer informatie over sporten tijdens de zwangerschap, of ben je benieuwd naar ons aanbod voor zwangere vrouwen? Neem dan vooral contact met ons op. We helpen je graag met het juiste advies! 

Leave a Reply

Your email address will not be published.