Waarom is krachttraining voor vrouwen na je 30ste zo belangrijk?

Waarom is krachttraining voor vrouwen na je 30ste zo belangrijk?

Merk je ook dat, naarmate je ouder wordt, het lastiger is om af te vallen en slank te blijven? Dat je vaak dezelfde dingen probeert te doen die vroeger werkten, maar nu niet meer? Dat je nog evenveel beweegt, of hetzelfde eet maar dat het allemaal lastiger gaat? Dat je merkt dat het vet op meer plekken blijft zitten en je steeds iets zwaarder wordt? Of juist wat meer vet heb zitten waar je het nu niet wil hebben, en waar je vroeger ook geen last van had? Naast dit alles kan het ook zijn dat je een paar keer zwanger bent geweest en je na je eerste zwangerschap merkte dat je redelijk snel weer je oude figuur terug had, maar dat het na je tweede en wellicht een derde zwangerschap steeds lastiger wordt. Hoe komt dat toch?

Waarom is krachtraining voor vrouwen zo belangrijk?
Laat ik beginnen met een uitleg. Na hun 30ste verliezen vrouwen (ook mannen, maar ik hou het even bij vrouwen) spiermassa met 3 tot 5% per jaar. Helaas voor mensen die dat misschien positief zien en denken: ‘dan heb ik een gunstiger getal op de weegschaal’, die spiermassa wordt namelijk vervangen door vet. Het is niet dat je spieren vervangen worden door vetcellen, maar je vetcellen zien dat ze meer ruimte krijgen en gaan daardoor dus flink groeien. Waarschijnlijk heb je het in het begin niet meteen door maar merk je naarmate je ouder wordt, en geen actief leven leidt, dat gewone dagelijkse dingen steeds lastiger gaan. Zoals even snel uit een lage stoel opstaan, zware spullen sjouwen, maar ook sneller last van pijntjes in je lichaam die niet snel overgaan. Dit zijn lichamelijke beperkingen, maar je merkt het waarschijnlijk ook steeds meer aan je lichaam. Zo zie je dat je meer vet krijgt op plekken waar eerst nooit vet zat, en daarmee dus je lichaam verandert. Dit kan natuurlijk ook gezondheidsrisico’s hebben. Als je meer vet krijgt rondom je buik, dus de plek waar al je belangrijke organen zitten, heb je een verhoogde kans op een hartaanval, een beroerte, darmkanker en nog meer ziektes en aandoeningen die je liever wil voorkomen.

Hoe kun je er nu voor zorgen dat je toch fit en gezond oud wordt?

De oplossing om dit allemaal te voorkomen klink eigenlijk simpel, maar helaas is dit het in realiteit niet. Je moet er namelijk voor zorgen dat je meer spiermassa krijgt en de manier om daarvoor te zorgen is door krachttraining te gaan doen 2 tot 3 keer per week. Als je dat gaat doen en je ervoor zorgt dat je voldoende eiwitten binnenkrijgt per dag (dat hebben je spieren nodig om te groeien, voor meer informatie hierover zie: Voeding en sport zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden) ga je zien dat je lichaam weer snel gaat veranderen en jij je oude vertrouwde (hooguit iets oudere) lichaam weer terug krijgt.

Wil je hier meer over weten neem dat contact op

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.