Trainen tijdens en na de zwangerschap met Mother & Move

Wil je blijven sporten tijdens de zwangerschap en daarna, met begeleiding van een vrouwelijke personal trainer? Bij FitteVis begrijpen we hoe belangrijk het is om actief te blijven tijdens deze bijzondere periode in je leven. Ontdek waarom sporten voor, tijdens en na de zwangerschap een slimme keuze is.

Sporten tijdens je zwangerschap

Sporten tijdens je zwangerschap

We leggen je graag uit waarom het verstandig is om te sporten tijdens je zwangerschap:

Veelgestelde vragen over sporten tijdens je zwangerschap

Ja, blijven sporten tijdens de zwangerschap is over het algemeen goed voor zowel de moeder als de baby. Het helpt om fit te blijven, verbetert de circulatie, vermindert stress en bevordert een gezonde gewichtstoename. Als je complicaties hebt in je zwangerschap overleg altijd met je arts voordat je aan een trainingsroutine begint of doorgaat, om er zeker van te zijn dat het veilig is voor jouw specifieke situatie.

Je kunt tijdens je zwangerschap zeker je buikspieren blijven trainen, maar het is belangrijk om te weten welke soorten oefeningen veilig zijn. Het is niet aan te raden om rechttebuispieren, zoals sit-ups en crunches, te doen, vooral na het eerste trimester. Deze oefeningen kunnen namelijk te veel druk uitoefenen op je buikspieren, wat het risico op diastase recti (een scheiding van de rechte buikspieren) kan vergroten. Daarnaast kan het plat op je rug liggen na het eerste trimester de bloedtoevoer naar de
baby verminderen door de druk op de grote bloedvaten.


Je kunt tijdens je zwangerschap zeker je buikspieren blijven trainen, maar het is belangrijk om te weten welke soorten oefeningen veilig zijn. Het is niet aan te raden om rechttebuispieren, zoals sit-ups en crunches, te doen, vooral na het eerste trimester. Deze oefeningen kunnen namelijk te veel druk uitoefenen op je buikspieren, wat het risico op diastase recti (een scheiding van de rechte buikspieren) kan vergroten. Daarnaast kan het plat op je rug liggen na het eerste trimester de bloedtoevoer naar de
baby verminderen door de druk op de grote bloedvaten.

In plaats van de rechte buikspieren te trainen, kun je je richten op oefeningen die de diepere en zijwaartse buikspieren versterken. Deze spieren, zoals de transversus abdominis (de diepliggende buikspier), helpen om je core te ondersteunen zonder onnodige druk uit te oefenen. Een sterke core kan je helpen bij het dragen van je groeiende buik, vermindert rugpijn en bereidt je lichaam voor op de bevalling.

Dit hangt af van je fitnessniveau en de fase van je zwangerschap. Als je vóór je zwangerschap al intensief sportte, kun je vaak doorgaan, maar op een lager intensiteitsniveau. Het is belangrijk om naar je lichaam te luisteren en overmatige inspanning te vermijden. Sporten die een hoge impact hebben of een risico op vallen inhouden, zoals skiën of contactsporten, kun je het beste vermijden.

– Oefeningen waarbij je plat op je rug ligt (vooral na het eerste trimester).
– Contact- of risicosporten (zoals boksen, paardrijden, of skiën).
– Oefeningen die een risico op vallen hebben of waarbij veel gesprongen wordt.
– Oefeningen waarbij je je buikspieren te veel aanspant, zoals sit-ups na het eerste trimester.                                                                                                                                                                – Gewichtheffen met te zware gewichten zonder begeleiding.

Ja, krachttraining kan heel nuttig zijn tijdens de zwangerschap. Het helpt bij het behouden van spiermassa, ondersteunt een goede houding en bereidt je lichaam voor op de bevalling. Gebruik lichtere gewichten en vermijd oefeningen die je core overmatig belasten. Focus op gecontroleerde bewegingen en ademhaling, en werk aan het versterken van je rug, benen en armen, die tijdens de zwangerschap extra belast worden.

sporten na je zwangerschap

Wat houdt Mother & Move in?

Ons trainingsprogramma richt zich op het opbouwen van kracht en uithoudingsvermogen door te trainen met een vrouwelijke personal trainer tijdens de zwangerschap. We starten met een uitleg over je houding, diastase en bewegingspatronen. We bespreken de zwangerschap en de bevalling en de gevolgen die je daarvan kunt ondervinden. Daarnaast bekijken we je sterke en zwakke punten, en kijken we waar we meer aandacht aan kunnen geven bij de personal training tijdens je zwangerschap. De focus ligt op het versterken van je core door het trainen van de buikspieren. Ook zullen we de grote spiergroepen en de bekkenbodemspieren versterken door onder andere je billen te trainen tijdens de zwangerschap.

Voor wie?

Het Mother & Move programma is bedoeld voor vrouwen die een personal trainer zoeken na hun zwangerschap. Bij een vaginale bevalling zonder complicaties kun je in principe na 6 weken al beginnen met de personal training. Bij een keizersnede is dit 8 weken. Na je afspraak met de gynaecoloog kan je het weer rustig gaan opbouwen.

Dit zeggen onze Fitte Vrouwen

Sporten na je zwangerschap

 

Als je net moeder bent geworden gebeuren er al heel veel dingen in je leven en vliegen emoties alle kanten op. Sporten na je zwangerschap met een vrouwelijke personal trainer heeft veel voordelen:

Sporten voor je zwangerschap 

Laten we niet vergeten dat sporten voor je zwangerschap ook van groot belang is. Net als tijdens en na de zwangerschap biedt sporten vóór de zwangerschap tal van voordelen:

Personal Training Bussum

FitteVis staat voor je klaar

Bij FitteVis begrijpen we dat elk moment in je leven speciale aandacht verdient. Daarom bieden we deskundige begeleiding voor, tijdens en na je zwangerschap met ons Mother & Move programma. Laat ons je helpen om fit en gezond te blijven tijdens deze mooie periodes.

Veelgestelde vragen over sporten na je zwangerschap

Het wordt aangeraden om te wachten met sporten tot minstens zes weken na een vaginale bevalling en acht weken na een keizersnede. Dit is afhankelijk van hoe je herstel verloopt. Het is belangrijk om eerst met je arts of verloskundige te overleggen voordat je weer begint met sporten.

Welke oefeningen je wel of niet mag doen na je bevalling hangt af hoe je zwangerschap is geweest en hoe je uit je bevalling bent gekomen. Laat je informeren door een specialist of een bekkenfysio

Wanneer je buikspieroefeningen mogen is afhankelijk van je herstel gaat(scheiding van de. Focus eerst op lichte core-oefeningen en bekkenbodemtraining voordat je zwaardere buikspieroefeningen doet.

Krachttraining voorzichtig opbouwen, wandelen, zwemmen, yoga en pilates, zijn ideaal in de eerste maanden na de bevalling. Deze sporten helpen je kracht, flexibiliteit en conditie weer op te bouwen zonder je lichaam te zwaar te belasten.

Ja, sporten na de bevalling kan helpen bij je fysieke en mentale herstel. Het versterkt je spieren, verbetert je conditie en kan bijdragen aan gewichtsverlies. Bovendien kan lichaamsbeweging helpen stress te verminderen en je stemming te verbeteren.

maak een afspraak

Wil je graag een vrijblijvend intake gesprek om te kijken of trainen tijdens de zwangerschap of trainen na de zwangerschap iets voor je is? Twijfel dan niet en neem contact met ons op via ons contactformulier! Wil je gewoon sporten en werken aan een betere versie van jezelf? Wij verzorgen ook personal training aan huis!

× Stel je vraag via whatsapp