Trainen tijdens de overgang.

Helaas krijgen alle vrouwen ermee te maken, de overgang. Het is ook een onderwerp waar veel vrouwen liever niet over praten, hoe gek dat ook is want het kan je leven een bepaalde periode flink op zijn kop zetten. Gelukkig zijn er wel dingen aan te doen om die periode zo goed mogelijk door te komen. Belangrijk onderdeel daarvan is in beweging blijven en te gaan sporten tijdens de overgang.

Voordelen van sporten tijdens de overgang

 

De hormonale veranderingen tijdens de overgang kunnen je geestelijke gezondheid beïnvloeden. Lichaamsbeweging produceert feel-good endorfines en kan stress verminderen. In de overgang neemt je oestrogeenproductie af waardoor je lichaam meer visceraal vet aanmaakt. Dit heeft helaas als resultaat dat je meer buikvet aanmaakt. Sporten tijdens en na de overgang biedt vele voordelen, waaronder:

personal training meet the team

Wat houden de trainingen in?

Ons trainingsprogramma richt zich op het opbouwen van kracht, balans, stabiliteit en uithoudingsvermogen. We starten met een uitgebreide intake om te kijken of er nog specifieke zaken zijn waar we extra aandacht aan moeten besteden. Onze vrouwelijke trainster zorgen ervoor dat je elke week een gevarieerde training hebt. Daarnaast zal je merken dat je elke week iets vooruit gaat en sterker en fitter wordt.

Dit zeggen onze Fitte Vrouwen

Veelgestelde vragen

Ja, tijdens de overgang verandert je stofwisseling vaak. Door de afname van oestrogeen vertraagt de stofwisseling, wat kan leiden tot gewichtstoename, vooral rond de buik. Dit is een natuurlijk proces, maar een gezonde levensstijl kan helpen om dit effect te verminderen.

Afvallen in de overgang is mogelijk, maar het kan lastiger zijn door de veranderde hormoonbalans en de tragere stofwisseling. Het vraagt om een combinatie van gezonde voeding, voldoende beweging, en mogelijk aangepaste calorie-inname. Focus op een gezond en evenwichtig eetpatroon, in plaats van strenge diëten.

Veel vrouwen merken dat hun conditie achteruitgaat in de overgang, mede door hormoonveranderingen, gewichtsveranderingen, en soms vermoeidheid of slaapstoornissen. Regelmatige beweging kan echter helpen om je conditie te behouden of zelfs te verbeteren.

Ja, krachttraining is zeer goed tijdens de overgang. Het helpt niet alleen om spiermassa en botdichtheid te behouden, wat belangrijk is om osteoporose te voorkomen, maar het ondersteunt ook de stofwisseling en kan helpen bij het beheersen van gewichtstoename.

Sporten die goed zijn in de overgang, zijn onder andere krachttraining, wandelen, zwemmen, yoga, en pilates. Deze activiteiten bevorderen spierbehoud, flexibiliteit, en het cardiovasculaire systeem, terwijl ze ook stress kunnen verminderen en gewrichtsproblemen minimaliseren. Afwisseling tussen kracht- en cardiotraining is ideaal.

maak een afspraak

Wil je graag een vrijblijvend intake gesprek om te kijken of trainen tijdens de zwangerschap of trainen na de zwangerschap iets voor je is? Twijfel dan niet en neem contact met ons op via ons contactformulier! Wil je gewoon sporten en werken aan een betere versie van jezelf? Wij verzorgen ook personal training aan huis!

× Stel je vraag via whatsapp