Sporten tijdens je menstruatie: dit zijn de voordelen!

Sporten tijdens je menstruatie: dit zijn de voordelen!

Wanneer het die tijd van de maand is en je te maken hebt met symptomen zoals krampen, een opgeblazen gevoel en vermoeidheid, is naar de sportschool gaan misschien wel het laatste wat je wilt doen. Maar als je wat aan lichaamsbeweging doet terwijl je ongesteld bent, kun je je beter voelen, zowel fysiek als mentaal.

Voordelen van sporten tijdens menstruatie

Van het stimuleren van je humeur tot het verlichten van krampen, actief blijven kan die tijd van de maand een stuk gemakkelijker maken. Maar er zijn een paar dingen waar je rekening mee moet houden als je aan het sporten bent tijdens je menstruatie, waaronder manieren om activiteit leuker te maken en tekenen dat je lichaam rust nodig heeft:

  1. Sporten helpt tegen menstruatiepijn: Een van de grootste voordelen van een consistente fitness routine zijn minder pijnlijke menstruatiekrampen. 
  2. Menstruele symptomen kunnen ook verdwijnen:  Als je maandelijkse menstruatie symptomen hebt zoals vermoeidheid, een slecht humeur en/of een opgeblazen gevoel, kan sporten de broodnodige verlichting brengen.
  3. Sporten verbetert de doorbloeding: Sporten verlaagt het hormoon aldosteron dat ervoor zorgt dat je vocht vasthoudt. Dit zorgt ervoor dat menstruatie symptomen zoals een opgeblazen gevoel en gevoelige borsten minder worden.
  4. Sporten verbetert je humeur: Gelukkig kan het bewegen van je lichaam je humeur helpen verbeteren door het vrijgeven van feel-good hormoon zoals dopamine. Dit kan zowel voor als tijdens je menstruatie helpen om positieve gedachten te krijgen.

Een beoordeling uit 2020 van 17 onderzoeken concludeerde dat lichaamsbeweging effectief is voor het verbeteren van psychologische symptomen van premenstrueel syndroom (PMS), zoals woede en angst. PMS is de medische term voor de combinatie van symptomen die de meeste mensen een tot twee weken voor hun menstruatie ervaren

Sporten die je kan doen als je ongesteld bent

Er is niet één “beste manier” om tijdens je menstruatie te trainen, maar van sommige sporten is aangetoond dat het je cyclus meer positief beïnvloedt dan andere. We delen twee verschillende soorten sporten op verschillende niveaus die je helpen met het positief veranderen van je cyclus:

Oefeningen met lage intensiteit

Oefeningen met een lage intensiteit, zoals yoga, stretching en lichte krachttraining, kunnen effectief zijn voor het verlichten van pijnlijke menstruatiekrampen en het verminderen van depressieve gedachten. Deze rustige vormen van sporten tijdens je menstruatie helpen je om jouw bloedcirculatie te verbeteren, de spieren te ontspannen en een gevoel van welzijn te bevorderen. Door het uitvoeren van zachte en rustgevende bewegingen, zoals yoga-houdingen en stretchoefeningen, kan de spanning in het lichaam verminderd worden en kunnen eventuele krampen en ongemakken verminderd worden. Daarnaast is krachttraining met lichte gewichten een goede keuze, omdat het de spieren versterkt zonder overmatige druk op het lichaam uit te oefenen. Deze oefeningen kunnen dus een waardevolle toevoeging zijn aan je sportroutine tijdens je menstruatie, waardoor je je lichamelijk en emotioneel beter kunt voelen!

Cardio-workouts

Cardio trainingen zijn oefeningen die je hart sneller doen kloppen. Je kunt op elk moment tijdens je menstruatiecyclus cardiotrainingen en sporten uitproberen, zoals joggen, HIIT (high intensity interval training) en fietsen. Studies tonen aan dat cardio activiteiten kunnen helpen de duur van je menstruatie te verkorten en de ernst van symptomen zoals een opgeblazen gevoel en krampen die vóór en tijdens je menstruatie kunnen optreden, verminderen. Zo zie je maar wat een rondje hardlopen of fietsen met je lichaam kan doen! 

Houd tijdens het sporten rekening met je menstruatie

Tijdens je menstruatie is sporten prima, het kan zelfs helpen bij het verlichten van krampen en het verbeteren van je stemming. Luister hierbij wel echt goed naar je lichaam en pas je sportroutine aan op basis van je gevoelens. Bij vermoeidheid, buikpijn of ongemak is het verstandig om de intensiteit van je training te verminderen en te kiezen voor lichtere activiteiten zoals wandelen, yoga of stretching. Geef je lichaam rust als het dat nodig heeft en pas je trainingsschema aan je menstruatiecyclus aan. Als algemene regel geldt dat je jezelf niet tot het uiterste moet pushen als je lichaam aangeeft dat het rust nodig heeft. Houd dit daarom zeker goed in gedachte bij het sporten tijdens je ongesteldheid.

Hulp bij het sporten tijdens je menstruatie?

Vind je het zelf lastig om je grenzen tijdens het sporten te bepalen als je ongesteld bent? En zou je hier wel wat hulp bij willen gebruiken? Neem gerust contact met ons op! We helpen je graag verder en begeleiden je als vrouwelijke personal trainers met jouw sportdoelen, ook als je menstrueert. Hier houden we rekening mee en bepalen samen je grenzen. Zo weet je zeker dat je hier niet zomaar overheen gaat én kun je lekker (blijven) sporten tijdens je menstruatie. 

Leave a Reply

Your email address will not be published.